RESERVA NACIONAL DE CAÇA DE L’ALT PALLARS

La RNC de l’Alt Pallars en un minut:

Any de creació:  Any 1996
Extensió:  75.000ha (aproximadament la meitat de la superfície del Pallars Sobirà o més de 7 vegades la del Barcelonès)
Ubicació: Comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.
Característiques: Territori de mitja i alta muntanya, valls profundes i capçaleres d’importants conques fluvials dels Pirineus, com les de la Noguera Pallaresa, la Noguera de Cardós i la Noguera de Vallferrera, que s’alimenten, entre altres, dels nombrosos estanys, com el de Certescan (conegut per ser el més gran dels Pirineus).
Altura màxima: Coincideix amb el cim culminant de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143 metres)
Fauna representativa:

Ós bru, la marta, l’ermini, la llúdriga, el gat salvatge, l’almesquera, el trencalòs, l’àliga daurada, el gall fer, la perdiu blanca, el picot negre, el mussol pirinenc, la sargantana pallaresa, el tritó pirinenc, la truita comuna…

 

Els ungulats:

Són les espècies que tenen peülla i que podeu ampliar informació a l’apartat ungulats de la RNC, entre els que hi trobem el cérvol com a protagonista d’aquesta pàgina web.

 

Espècies cinegètiques (caça major):

Autòctones amb presència permanent: Porc senglar i isard

Exòtiques: Daina i mufló

Autòctones reintroduïdes: Cabirol, cérvol i herc

 

Espècies cinegètiques (caça menor):

Perdiu roja, becada, tudó i guineu

 

 

Objectius de la Reserva:

  • Promoure, fomentar, conservar i protegir determinades espècies de la fauna salvatge autòctona, per permetre posteriorment, el seu aprofitament cinegètic eficient.
  • Garantir la continuïtat i millora de les poblacions.
  • Contribuir al desenvolupament turístic i econòmic de les comarques, de la població local i dels propietaris dels terrenys.
  • Fer compatible la conservació de les espècies, el gaudi dels ciutadans i el desenvolupament econòmic i humà dels municipis i de les comarques en els quals es localitza, potenciant la desestacionalització del turisme de la zona.

I per això la RNC té reptes importants, entre els quals hi ha evitar els perjudicis que la fauna pugui causar al sector primari i al trànsit rodat, i millorar l’eficiència en la generació de recursos econòmics i de visites al territori.

Estem en el bon camí, treballant amb projectes com el Servei d’Informació de la Brama del Cérvol que és un exemple per a aconseguir els objectius que es planteja la reserva.